您现在的位置: 动物营养研究所>>本科生培养>>实验教学示范中心

实验教学示范中心

动物抗病营养教育部重点实验室

2010-11-11 02:21:16 编辑: 四川农业大学动物营养研究所

教育部重点实验室建设论证会 Discussion for Justification of Construction Protocol of Key Lab of China Ministry of Education

动物抗病营养教育部重点实验室以动物营养研究所和教育部创新团队“猪抗病营养分子机制&rdquo;为依托,整合了动物科学的相关技术力量而组建,2007年9月通过建设计划论证。实验室以动物抗病营养为重点,以营养与免疫、抗病基因与营养、动物疾病与营养以及微生态营养为主要研究方向,拟在现有研究基础上进一步研究改善动物健康的营养基础理论和技术,形成并提出动物高效、安全和健康生产的营养饲养配套技术,为我国、特别是西南地区有机动物性食品生产提供营养指南。同时,进一步优化队伍结构和学缘结构,提高队伍质量和人才培养质量。</p>

Key Laboratory of Animal Disease-resistant Nutrition, Ministry of Education

Key Laboratory of National Education Department on Animal Anti-disease Nutrition, based on Institute of Animal Nutrition and the Innovation Team (Molecular Mechanism of Disease-resistant Nutrition of Pigs) and incorporated with College of Animal Science, was approved after construction justification in September 2007. The laboratory will study animal disease-resistant nutrition with focus on 4 research fields of nutrition and immunology, disease-resistant genes and nutrition,  animal diseases and nutrition, and micro-ecological nutrition. Based on the research on those  aspects, the laboratory is expected to develop nutritional basic theory and techniques for improving animal health , and provide a set of comprehensive nutritional and feeding guidelines for efficient, safe, and healthy animal production. Meanwhile, the laboratory will further optimize research team and improve team quality and student education quality.